Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (SUBYO) tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında “İnsan Haklarının Manevi Boyutu” konulu konferans düzenlendi. SUBYO Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Özçınar Özel Eğitim Okulu Müdürü, SUBYO öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen konferansta, Prof. Dr. Recep ASLAN insan haklarının manevi boyutu konusunda açıklamalarda bulundu.

Açılış konuşmasını yapan SUBYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa FİŞNE, insan haklarının bizim yitik değerimiz olduğunu, bu nedenle ona sahip çıkmamız ve tekrardan bize kılavuz olması için çabalamamız gerektiğini ifade etti. “İnsan Haklarının Manevi Boyutu” konulu konferansın bir bakıma Şeyh Galip’in “Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen, Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen” beytini vurguladığını belirten Fişne, konuşmasını katılımcılara teşekkür ederek sonlandırdı.

Prof. Dr. Recep ASLAN sözlerine, insan haklarının bilimsel bir disiplin olduğu kadar herkesi kuşatan geniş bir alan da olduğunu ifade ederek başladı. Akılla görmenin ve akılla yaşamanın önemini vurgulayan Aslan konuşmasında hak kavramına, hakkı bilmek ve farkında olmanın önemine, “kul hakkı” yaklaşımının önemsenmesi gerektiğine ve insanın temel hakkının kendini kendi gibi hissederek yaşamak olduğuna değindi. İnsanı tanımadan hakkın bilinemeyeceğini belirten Aslan, insanı insan yapan, kendi olarak yaşatan şeyin kararları olduğunu ve her karara saygı duymak gerektiğini ifade etti. Aslan insan haklarıyla ilgili olarak, Önce hak almayı değil hak vermeyi öğrenmeliyiz, karar vermenin önünde engel olmamalıyız, yanlış kararları onaran ve örten olmalıyız, sadece akıl veren değil huzur veren olmalıyız, yaptığımızı karşılıksız yapmalıyız ve son olarak hakkı insan, hayvan, çevre gibi bölmeden önemsemeliyiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Konferansın ardından SUBYO Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin düzenlediği etkinlik gerçekleştirildi. Bahçeye çıkan katılımcılar, üzerinde insan hakları ihlaline dayanan kavramların yazılı olduğu balonları patlatarak içinde olması gereken insan haklarının belirtildiği kağıtlara ulaştılar. Etkinliği planlayan öğrenciler amaçlarının, simgesel olarak balonları patlatarak insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmak ve yerine gerçek hakların ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu ifade ettiler.

 

10 Aralık 2019, Salı 700 kez görüntülendi