8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda (SUBYO) “İlham Veren Kadınlar” programı düzenlendi. SUBYO Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Afyonkarahisar İcra Komitesi Başkanı Berna TOKMAN, Sılam Tarım ve Hayvancılık İşletmesi sahibi Nilgün YILDIRIM, Mucize Ajans Organizasyon sahibi ve Afyon Postası imtiyaz sahibi Pınar DEMİRDAĞ, Beril Optik sahibi Mukadder ULUIŞIK, Hatipoğlu Haşhaş Evi sahibi Güler ORHAN, Yüksekokul öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan SUBYO Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Gör. Gökçe ULUIŞIK, toplumsal cinsiyet kavramına değinerek cinsiyet rollerinin avcı toplayıcı toplumdan günümüze kadar olan değişimini anlattı. Konu hakkındaki yasal düzenlemelere de değinen Uluışık, “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun önemli bir adım oldu.  Birçok kadın Emine Bulut olmamak için bu Kanundan faydalanıyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Kadın isterse her şey olur”

“Elinin hamuruyla erkek işine karışma!” denmesine rağmen kendi markasını kurduğunu ve başarılı bir girişimcilik örneği sergilediğini anlatan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Afyonkarahisar İcra Komitesi Başkanı Berna TOKMAN öğrencilere, “Hayallerinizin peşinden gidin. Azimle her istediğinizi yapabilirsiniz.” dedi.

Sahibi olduğu Sılam Tarım ve Hayvancılık İşletmesinde hayvana nasıl bakılacağından yemlemenin nasıl yapılacağına kadar pek çok bilgi ve beceriyi kısa bir sürede edindiğini belirten Nilgün YILDIRIM, “Biz Türk kadınıysak Kurtuluş Savaşında kadınlarımızın neler başardığını hiçbir zaman unutmamalıyız. Biz anneysek toplumu da çok güzel bir şekilde yetiştirme şansına sahip olduğumuzu bilmeliyiz. Erkeği de kadını da doğuran yine bir kadındır. Dolayısıyla her şeyin başlangıcının kadın olduğunu kabul ederek ayaklarımızın üzerinde duralım ki toplumda gerçek anlamda söz sahibi olabilelim.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Babası okumasını istemediği halde annesinin altın küpelerini satarak kendisini okula kayıt ettirdiğini belirten ve Uşak’tan Afyon’a kadar süren başarı hikayesini anlatan Mucize Ajans Organizasyon sahibi ve Afyon Postası imtiyaz sahibi Pınar DEMİRDAĞ, diplomanın değil okumak ve öğrenmenin önemli olduğunu, sorumluluk duygusu ve özveri ile her şeyin başarılabileceğini dile getirdi.

“Çok büyük bir trafik kazası geçirdim, ex oldum, tekrar hayata döndüm ve satış alanında Türkiye birincisi oldum”

Geçirdiği trafik kazası ve ameliyatlara rağmen başarılı bir azim hikâyesi sergileyen Beril Optik sahibi Mukadder ULUIŞIK, önüne çıkan tüm engellere rağmen azmettikten sonra her şeyin yapılabileceğini ve kadınların ekonomik özgürlük kazanmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

“İlkokul mezunuyum ama okumayı hiç bırakmadım”

Bir dağın içinde doğup büyüdüğünü ve ailesi okumasını çok istediği halde imkânlardan dolayı okuyamadığını belirten Hatipoğlu Haşhaş Evi sahibi Güler ORHAN, “İlkokul mezunuyum ama okumayı hiç bırakmadım. Elime küçük bir bulmaca bile geçse hemen çözerim. Haşhaş ezmesi yapmaya başladım. Kimini yaktım çöpe döktüm ama hiç pes etmedim. Hem mağaza çalıştırıyorum hem haşhaşçılık yapıyorum. Kimseye muhtaç olmadan ayaklarımın üstünde durabilirim. Kızlar lütfen siz okuyun.” diye konuştu.

SUBYO Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Esra TEKEL’in katılımcılara çiçek takdiminin ardından program sonlandı.

13 Mart 2020, Cuma 478 kez görüntülendi