Okulumuzda Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında program düzenlendi. Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Müdür Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Cumhur GÜNGÖR, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin BATMAN, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Öğr. Gör. Burak Ahmet SAKA günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını gerçekleştirdi.
Öğr. Gör. Burak Ahmet SAKA, “18 Mart 1915, milletimizin bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu zafer, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u işgal etmek, böylece Osmanlı Devleti’ni savaşın dışına itmek isteyen İtilaf Devletleri donanmasına karşı kazanılmış çok büyük bir zaferdir. I. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı Devleti’nde içte ve dışta birçok askerî ve siyasî sorunun söz konusu idi. Osmanlı Devleti bulunduğu jeopolitik konum itibariyle savaş dışında kalması zaten imkânsızdı. Zira uzun süredir Osmanlı toprakları yabancı devletler tarafından tartışma konusuydu. Osmanlı Devleti, bilhassa Boğazlar ve Akdeniz’i olası bir saldırıya karşı korumak zorundaydı. Fakat böylesi bir savunmayı yapacak donanma, cephane ve finansmana sahip değildi. Bu gibi etkenlerle Osmanlı Devleti savaşın başından beridir müttefiki olduğu Almanya’nın yanında savaşa girmek zorunda kalmıştı.” dedi.
Öğr. Gör. SAKA sözlerine, “Çanakkale Savaşlarının dünya tarihinde ender rastlanan deniz ve karar muharebelerinden biridir. Türk Ordusu’nun 3 Kasım 1914-18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Deniz Muharebeleri ve 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında Çanakkale Kara Muharebeleri ile büyük bir zafer kazanarak Çanakkale’nin geçilmez olduğunu bütün dünyaya ispat etti. Bu zaferde Türk Ordusu’nun savaş tecrübesi, harp kabiliyeti, komuta heyeti ve askerlerin cesaret, azim ve iradesi ile milletimizin inanç ve fedakârlığının birinci derecede etkili olduğu, Çanakkale Zaferi ile Albay Mustafa Kemal Bey’in ‘Anafartalar Kahramanı’ olarak ün kazandığını belirtmek isterim.” diye devam etti.
Çanakkale Zaferi’nin en önemli ve anlamlı sonuçlarından birisinin de “Bu parlak zafer, Batılıların Doğulu müttefiki Rusya’ya ulaşmasına fırsat vermemiş, mahsur kalan Çarlık Rusya’sı içeriden çökerek, Bolşevikliğin pençesine düşmüştür. Çanakkale Zaferi bu nedenlerle Birinci Dünya Savaşı’nın İngiliz ve Fransızlar lehine çok kısa bir zamanda sonuçlanmasına engel olarak savaşın takriben iki yıl uzamasını sağlamıştır.” ifadeleri ile konuşmalarını sonlandırdı.
Açılış konuşmasının ardından, Çocuk ve Yaşam Kulübü’nün hazırlamış olduğu program gerçekleştirildi. Program kapsamında şiir dinletisi, Çanakkale Savaşı’nda yaşananların canlandırılması ve kahramanlık türküleri seslendirildi.
Okulumuz Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cumhur GÜNGÖR tarafından konferansı gerçekleştiren Öğr. Gör. Burak Ahmet SAKA’ya teşekkür belgesi takdim edildi.